Znakomita i efektowna warstwowa sałatka z mięsem mielonym jest idealna na imprezę, prywatkę, przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi.
Polecam Wam sałatkę z nachosami, która stanie się przebojem Waszych imprez, a goście będą się pytali o przepis.
Sałatka ta to istny król imprezy - nawet koronę ma! Uwielbiają ją dorośli i dzieci - głównie dzięki zawartości chipsów.
Sałatka meksykańska składniki:
- mięso mielone 500g
- pieczarki 500 g
- przecier pomidorowy 4 łyżki
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki czerwonej
- jogurt naturalny 500 ml
- 6 łyżek majonezu
- pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidowy
- 2 czerwone cebule
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka chili
- ząbek czosnku
- opakowanie nachos
Sałatka meksykańska sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle.
- Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski.
- Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
- Na pomidory wykładamy przestudzone mięso i pieczarki.
- Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
- Ser ścieramy na grubych oczkach, posypujemy nim sałatkę.
- Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując nimi sałatkę.
Super pomysł na sylwestrową przekąskę
OdpowiedzUsuńOjj... wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Pozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba :) Muszę kiedys wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam potrawy kuchni meksykańskiej, w szczególności te pikantne!
OdpowiedzUsuń