Sałatka meksykańska.

Znakomita i efektowna warstwowa sałatka z mięsem mielonym jest idealna na imprezę, prywatkę, przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. 
Polecam Wam sałatkę z nachosami, która stanie się przebojem Waszych imprez, a goście będą się pytali o przepis.

Sałatka ta to istny król imprezy - nawet koronę ma! Uwielbiają ją dorośli i dzieci - głównie dzięki zawartości chipsów.


Sałatka meksykańska składniki:

  • mięso mielone 500g
  • pieczarki 500 g
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasolki czerwonej
  • jogurt naturalny 500 ml
  • 6 łyżek majonezu
  • pół główki sałaty lodowej
  • 4 pomidowy
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka chili
  • ząbek czosnku
  • opakowanie nachos

Sałatka meksykańska sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
  2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle.
  3. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski.
  4. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
  5. Na pomidory wykładamy przestudzone mięso i pieczarki.
  6. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę.
  7. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 
  8. Ser ścieramy na grubych oczkach, posypujemy nim sałatkę. 
  9. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując nimi sałatkę.



7 komentarzy:

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger