Dziś podam Wam przepis na tanie i szybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio
apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami,
jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy
w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie
zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki
minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;)
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez
trudu poradzi.
Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze
śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki,
truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co
aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat nie mamy świeżych owoców to możemy
wykorzystać jakieś mrożone, które nam zalegają w zamrażalce. Polecałabym jednak
odmrozić je wcześniej i odsączyć trochę z wody. Ciasto zbyt mokre może nam nie
wyrosnąć odpowiednio.
Samo ciasto nie jest zbyt słodkie.
Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- owoce (ok 600g)
Sposób przygotowania:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i
dalej ubijać. Gdy powstanie błyszcząca piana (taka jak na bezy) dodać żółtka i
nadal mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do
pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na
minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną
papierem do pieczenia.
Na ciasto
układamy owoce, w moim przypadku śliwki. Lekko je dociskamy. Ja śliwki posypuję
cukrem zmieszanym z cynamonem, nie jest to jednak konieczne.
Pieczemy
przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto
przygotowałam na standardowej blaszce prostokątnej.
Gotowe
ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Jak dla mnie to już jednak
zbyt słodka wersja.
Zapisujcie
ten przepis w swoich kajecikach i wykorzystujcie z dowolnymi owocami.
Ja często robię takie tylko że z truskawkami, bo właśnie nam zalegają w zamrażarce jeszcze z sezonu z działki. Ale ze śliwkami też już takie jadłam, z malinami. Z jabłkami jeszcze nie więc może następym razem jakąś zmianę zastosuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;) Tak Po Prostu BLOG
Ciasto można zrobić praktycznie z wszystkimi owocami i to w nim jest najlepsze :)
UsuńRobiłam takie ciasto z jabłkami. Ze śliwkami zwykle robię placek z kruszonką. Ale Twoje ciacho tez fajnie wygląda i pewnie jest trochę mniej słodkie niż moje, co niekiedy może być plusem...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTo fakt nie jest za słodkie. Ja znów z kruszonka robie z jabłkami (; chociaż te się o wiele szybciej robi (;
UsuńTo fakt nie jest za słodkie. Ja znów z kruszonka robie z jabłkami (; chociaż te się o wiele szybciej robi (;
UsuńMoja mama kiedyś bardzo często robiła to ciasto.
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobre.
Pozdrawiam
W prostocie siła :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńomnomnom <3 wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta biszkoptowe z owocami. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie, a dzięki zastosowaniu różnych owoców, za każdym razem możemy mieć na talerzu zupełnie coś innego :)
OdpowiedzUsuńNo i takie ciasto przypomina mi dziecięce lata u babci na wsi... :)
Musi być pyszne!! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńProste i smaczne! Pamiętam takie smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia piec tego rodzaju ciasta, są bardzo smaczne. Zawsze jej wychodzą :)
OdpowiedzUsuń