Ciasto powszechnie znane jako malinowa chmurka, u mnie jednak wyszła truskawkowa chmurka, ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:)
Potrzebne składniki.
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść migdałów
Galaretka truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- 900 ml wrzącej wody
Wymiary blaszki to 20 x 35 cm.
Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w
kostkę zimne masło oraz resztę składników. Energicznie zagniatamy ciasto (ja do
tego celu używam robota kuchennego), formułujemy kulę i wkładamy do lodówki na
30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch
prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pierwszy spód pieczemy
25 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę
ziemniaczaną. Gotową bezę wylewamy na drugi spód ciasta, posypujemy migdałami.
Pieczemy 35 minut w takiej samej temperaturze.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie trochę studzimy. Truskawki dzielimy
na mniejsze części - ja użyłam truskawek mrożonych, więc je trochę
potraktowałam blenderem. Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy
całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta.
Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier,
oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę
rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy
na stężałą galaretkę.
Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry.
Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej:
Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Zobacz inne przepisy na ciasta:
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda )
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje ;)
Usuńale bym zjadła truskawek...o matko ! :D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Kusisz!
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOmnomnom <3 wracam z urlopu i robię u siebie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry omysl :)
UsuńA wczoraj właśnie sobie myślałam o ciastku owocowym z masą śmietankową :) Pyszne jest na pewno! :)
OdpowiedzUsuńProponuje wypróbować przepis ;)
Usuń