Kalafior to warzywo, które posiada wiele witamin i wartości odżywczych.
Skrywają się w nim znaczne zapasy błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu,
potasu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru oraz jodu. Myślę, iż ta długa lista
mówi sama za siebie – powinniśmy to warzywo podawać naszym pociechą.
Moja propozycja na danie z kalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa.
Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za
dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu. Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją
zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni.
Jak przygotować zupę kalafiorową?
Składniki:
- · 1 kalafior
- · 6 ziemniaków
- · 4 skrzydełka z kurczaka
- · liść laurowy
- · 2 kulki ziela angielskiego
- · 3 marchewki
- · pietruszka
- · niewielki seler
- · 4 łyżki śmietany słodkiej
- · Sól, pieprz
- · pęczek koperku
Do garnka włożyć umyte skrzydełka z kurczaka, posolić i zagotować. Gdy na
powierzchni gotującej się wody zbierze się szum należy zebrać go łyżką. Do
wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler –
gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę
oraz kalafior podzielony na małe różyczki. Zupę gotujemy dopóki kalafior
i reszta warzyw będą miękkie. Dodajemy śmietankę, koperek i doprawiamy do smaku
solą oraz pieprzem.
Smacznego J
Super post :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy warzywne, a co najważniejsze moje dzieciaki również:)
OdpowiedzUsuńKalafiorowa, pycha :) w ostatni weekend, gościła u nas w domu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy, a taką kalafiorową mogę jeść codziennie. :-)
OdpowiedzUsuń