Zupa kalafiorowa przepis

Pani Domowa, Zupa kalafiorowa przepis


Kalafior to warzywo, które posiada wiele witamin i wartości odżywczych. Skrywają się w nim znaczne zapasy błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru oraz jodu.  Myślę, iż ta długa lista mówi sama za siebie – powinniśmy to warzywo podawać naszym pociechą.

Moja propozycja na danie z kalafiorem – to przepyszna zupka kalafiorowa.  Oczywiście dla Karolinki w wersji zmiksowanej, – ponieważ nie lubi ona jak za dużo „dziwnych warzyw” pływa jej w talerzu.  Podając jej zupę krem mam gwarancję, że ją zje. Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni.

Pani Domowa, Zupa kalafiorowa przepis







Jak przygotować zupę kalafiorową?

Składniki:

  • · 1 kalafior
  • · 6 ziemniaków
  • · 4 skrzydełka z kurczaka
  • · liść laurowy
  • · 2 kulki ziela angielskiego
  • · 3 marchewki
  • · pietruszka
  • · niewielki seler
  • · 4 łyżki śmietany słodkiej
  • · Sól, pieprz
  • · pęczek koperku

Do garnka włożyć umyte skrzydełka z kurczaka, posolić i zagotować. Gdy na powierzchni gotującej się wody zbierze się szum należy zebrać go łyżką. Do wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler – gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę oraz kalafior podzielony na małe różyczki.  Zupę gotujemy dopóki kalafior i reszta warzyw będą miękkie. Dodajemy śmietankę, koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego J


4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupy warzywne, a co najważniejsze moje dzieciaki również:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafiorowa, pycha :) w ostatni weekend, gościła u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupy, a taką kalafiorową mogę jeść codziennie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger