Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie.
Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu.
Jak ugotować zupę z młodej kapusty?
Składniki na ok. 2,5 litra zupy.
- 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 6 ziemniaków
- mała główka kapusty
- 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy
- cebula
- sól
- kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe
- łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów
Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku.
Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem.
Ponieważ witaminy C w niej tyle co w cytrynie. Zawiera komplet witamin B oraz sporo witaminy A. Spożywając kapustę dostarczamy naszemu organizmowi wapń, magnez oraz potas. Kapusta wpływa również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie.
Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem.
Dlaczego warto jeść kapustę?
Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom - dlaczego?Ponieważ witaminy C w niej tyle co w cytrynie. Zawiera komplet witamin B oraz sporo witaminy A. Spożywając kapustę dostarczamy naszemu organizmowi wapń, magnez oraz potas. Kapusta wpływa również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie.
Jakie jest Wasze ulubione danie z kapusty? Moje niewątpliwie gołąbki - przepis oraz parę rad jak je zrobić aby było łatwo i szybko już niebawem :)
Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej:
Zobacz również inne moje przepisy:

Bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam kapuśniak :)
OdpowiedzUsuńtak też smakuje :) zachęcam do wypróbowania i przepisu ;)
UsuńUwielbiam dobry kapuśniak. Sama nigdy go nie gotowałam ;) najlepiej u mamy!
OdpowiedzUsuńWszystko smakuje najlepiej u mamy a jeszcze lepiej u babci :)
Usuńjak ja dawno nie jadłam kapuśniaku z młodej kapusty ... łoo matko i jeszcze więcej :D chyba jutro ogarnę obiad bez problemu!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńKapuśniak jak u ........ taty :) Gołąbki też uwielbiamy! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Coś porządnego na chłodek :)
OdpowiedzUsuńMMMMM pysznosci :)
OdpowiedzUsuńhttp://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/dla-kazdej-wyjatkowej-kobiety-weganski.html