Wczoraj na obiad robiłam krem z cukinii. Zupka wszystkim bardzo
smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy
raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka
smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej.
Składniki:
- ok. 700 g cukinii,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- por,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- duży ziemniak,
- bazylia,
- kawałek selera.
Sposób przygotowania:
Jeśli ktoś ma przygotowany bulion warzywny
bądź rosół, może przygotować cukinię i połączyć ją z nim. Jeśli nie posiadamy to robimy własny
bulion warzywny.
Warzywa ( por, marchew, pietruszka,
ziemniak) obieramy, myjemy, kroimy, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Jak
wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy je blenderem.
W większym rondelku rozpuszczamy masło,
wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno
posiekany czosnek, oraz umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem
mieszamy i dusimy do miękkości. Można dodać troszkę wody, aby warzywa nam się
nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotowe warzywa miksujemy blenderem i
mieszamy z wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym.
Gotowy krem z cukinii możemy podać z
grzankami domowej roboty. Wystarczy pokrojony w kostkę chlebek wrzucić na
rozgrzaną oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
Moja córka uwielbia zupy. Na pewno ta też by jej przypadła do gustu.
OdpowiedzUsuńU nas zmiksowane zupy też są zjadane. W zwykłych niestety za dużo rzeczy pływa.
UsuńBardzo lubię kremy, a ten wygląda na dość szybki do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńRobi się go rzeczywiście bardzo szybko.
UsuńWygląda bardzo apetycznie, sama bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńLubię zupy, ta wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń