Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym.


Gołąbki mogłabym jeść non stop. Zdecydowanie należą do moich ulubionych dań. Teraz gdy młoda kapusta pojawiła się w sklepach nie omieszkam przygotowywać gołąbków tak często jak się tylko da. Tzn tak często, aby nie zniechęcić do tego dania rodziny. Oszukane wersje gołąbków bez zawijania są pyszne, ale nic nie zastąpi oryginału. Jednakże takie tradycyjne gołąbki są bardzo pracochłonne. Ja znalazłam na nie sposób i przygotowanie ich zajmuje mi 30 minut.

Ja gołąbki piekę w piekarniku. Jest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas  obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym.


Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki.

  • 500 g mięsa mielonego,
  • ok 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko,
  • cała kapusta.

Sos pomidorowy - składniki:

  • puszka pomidorów,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • sól, 
  • pieprz,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • łyżka mąki pszennej.

Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym - sposób przygotowania.

1. Z kapusty wycinam głąb i wkładam ją do garnka. Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście.


2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor. 
4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą.
5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam na nie farsz i zwijam, najpierw boki, a później roluję. 

6. W rondelku rozgrzewam trochę oliwy, dodaję zmiksowane pomidory, Dodaję przyprawy, wodę i zagotowuję.
7. W szklance z niewielką ilością wody mieszam mąkę. Dodaj do sosu i mieszam.
8. W naczyniu żaroodpornym układam gołąbki i zalewam je wcześniej przygotowanym sosem. 


9. Całość zapiekam w piekarniku pod przykryciem przez 40 minut w 180C. 


10 komentarzy:

  1. Ojaaa, ale one pysznie wyglądają :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię gołąbki w piekarniku :) Smakują świetnie, a pracy przy nich dużo mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam gołąbków, bo tylko ja je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaku na gołąbki. Z młodą kapustą jeszcze w tym roku nie robiłam. Muszę o tym pomyśleć w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie jak tylko w sklepie pojawi młoda kapusta :)

      Usuń
  6. Świetny pomysł ;) Mnie w garze zawsze wypływają, kompletnie mi nie wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi zrobiłaś teraz ochotę na gołąbki!

    Pozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My całą rodziną lubimy gołąbki. Ale w takiej odsłonie nie znałam tego dania.

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger