25 kuchennych livehacków.

25 kuchennych livehacków.
  1. Przesolone danie – aby temu zaradzić można dodać coś kwaśnego np. sok z cytryny.
  2. Szybkie chłodzenie napoju – wystarczy owinąć butelkę mokrym ręcznikiem papierowym i włożyć do zamrażalki na 10 minut.
  3. Sałata świeża na dłużej – wystarczy, że umyte liście włożysz do miski, przykryjesz ręcznikiem papierowym i owiniesz folią.
  4. Aby uzyskać więcej soku z cytryny, najpierw przez kilka sekund ją rozmasuj, a później przetnij na pół i wyciskaj.
  5. Owoce zamiast kostek lodu dłużej będą utrzymywać chłód i nie rozcieńczą napoju. Polecam mrożone truskawki.
  6. Aby zapobiec zalaniu kuchenki kipiącą cieczą, połóż na garnku drewniana łyżkę.
  7. By deska do krojenia nie ślizgała się na blacie umieść pod nią mokry ręcznik papierowy.
  8. Do gotującego się kalafiora warto dodać odrobinę mleka. Zniweluje to brzydki zapach podczas gotowania i nada ładny biały kolor kalafiorowi.
  9. Ubijanie białek – podczas ubijania warto dodać do nich odrobinę soli, szybciej powstanie z nich sztywna piana.
  10. Krojenie cebuli – przed pokrojeniem cebuli zmocz ją i nóż w zimnej wodzie.
  11. Obieranie imbiru będzie łatwiejsze jeśli zamiast noża użyjesz łyżeczki.
  12. Resztki kremu czekoladowego zalej gorącym mlekiem, a uzyskasz przepyszną czekoladę na gorąco i się nic nie zmarnuje.
  13. Do gotujących się jajek dodaj odrobinę soli dzięki temu łatwiej je obierzesz.
  14. Do gotującego się makaronu dodaj trochę oliwy, dzięki temu się nie poskleja.
  15. Podczas przygotowania posiłków wszystkie obierki, śmieci etc. wrzucaj do woreczka lub miseczki  ułatwi to sprzątanie kuchni po skończonej pracy.
  16. Aby sprawdzić czy jajka są świeże wrzuć je do miski z woda, świeże opadną na dno, natomiast te nie pierwszej świeżości będą się unosić na powierzchni.
  17. Lody w zamrażalce przechowuj w woreczku strunowym dzięki temu łatwiej je później podzielisz.
  18. Twarde masło – kubek zalej wrzątkiem , wylej wodę i przykryj nim na chwile twarde masło.
  19. Przesolona zupa – wrzuć do nie kawałek surowego ziemniaka i doprowadź do wrzenia, wchłonie on nadmiar soli.
  20. Resztki rosołu zamróź w foremkach na kostki lodu – dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia, a zawsze będziesz miała rosół, który dodajemy do wielu dań np. sosów.
  21. Drylowanie wiśni – umieść wiśnie (ogonkiem do dołu) na szczycie butelki o szyjce mniejszej niż wiśnia, delikatnie przetrzymując go palcami wbij do niego słomkę, pestka i ogonek wpadną do butelki.
  22. Do przekrojenia biszkoptu użyj bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej lub żyłki, najpierw połowę wysokości biszkoptu zaznacz za pomocą wykałaczek następnie owiń biszkopt kawałkiem nici, napręż nić i skrzyżuj jej końce powili przeciągać nić.
  23. Idealnie odmierzone lepkie składniki - zazwyczaj odmierzając miód zaniżamy jego wartość, na to też jest sposób wystarczy natłuścić miarkę odrobiną oleju.
  24. Kostki ziołowe przygotowujesz poprzez zamrożenie świeżych ziół w oliwie z oliwek.
  25. Krystalicznie czyste kostki lodu przygotujesz poprzez zamrożenie ostudzonej przegotowanej wody.






14 komentarzy:

  1. Parę rad już znam resztę wcielę w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super porady, nie których nie znałam. Teraz je wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O niektórych sposobach słyszałam, ale bardzo mi się przyda rada apropo przesolonych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To z drewnianą łyżką znam i praktykuję :D I faktycznie nic nie wykipiało mi :D
    Pozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zawsze daje łyżkę drewniana na garnek gdy gotuje makaron ;)

      Usuń
  5. Najbardziej zaskoczylas mnie przesoloną zupą! :)Nigdy nie wiedzialam jak taką uratować. Przyda się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie! Gorąca czekolada to sprawdzony u mnie sposób!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne rady, kilka znałam ale o przesolonym daniu to nie wiedziałam :) pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że jeżeli coś przesolę to mogę to uratowac czymś kwaśnym :) musze wypraktykowac :) z reguły dorabiałam drugie tyle porcji :) i fajny sposób na twarde masło !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze ma się na tyle składników aby zrobić podwójna porcje i nie zawsze ma się ochotę jeść jedno danie przez dwa dni :)

      Usuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger