Biszkopt przepis.



Biszkopt przepis, Pani domowa

Dobry biszkopt to podstawa wielu tortów oraz ciast biszkoptowych. Biszkopt to proste w wykonaniu ciasto a z tego przepisu zawsze się udaje. 


Jak ubiec biszkopt?

Biszkopt przepis, Pani domowa

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 4 jajka

Składniki na biszkopt do przekrojenia (pieczemy ok 30 - 35 minut):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 6 jajek
Wymiary blaszki to 25 cm x 35 cm. Jeśli przygotujemy biszkopt w tortownicy o średnicy 25 cm wtedy placek wykonany z 4 jajek przekroimy raz a placek z 6 jajek będzie można przekroić dwa razy. W takim przypadku czas pieczenia należy wydłużyć do 45 minut.

Sposób przygotowania


  1. Piekarnik nastawić na 160 C.
  2. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Gdy piana jest już ubita dodać cukier i znów ubijamy.
  6. Do żółtek dodać ocet oraz proszek do pieczenia i ubić na sztywno. 
  7. Ubite żółtka dodać do białek i wymieszać.
  8. Wsypać mąkę i delikatnie mieszać całość drewnianą łyżką.
  9. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec ok 20-25 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
  10. Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, po czym oddzielić nożem od brzegów formy. 
  11. Biszkopt wyjąć z blaszki.
  12. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Musi być na prawdę puszysty!
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, muszę wykorzystać Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię bardzo biszkopt, a najbardziej z polewą czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować! Przejrzałam Twoj blog. Bardzo fajnie piszesz. Zostanę na dłużej, pozdrawiam z perfekcyjnegodomu

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger