Sezon na cukinię trwa nadal. U nas często gości ona na stole, w formie zupy, zapiekanka z cukinii - przepis tutaj. Lubimy ją również w formie placków, są one
doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te
świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z
jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym sosem np. koperkowym.
Przepis na placuszki z cukinii.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 100 g startego żółtego sera,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- garść świeżego kopru,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Przekładamy ją na sito, solimy. Odstawiamy na 10 - 15 minut, aby
puściła sok. Następnie należy dokładnie odcisnąć cukinię.
Do tak przygotowanej cukinii dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty
przez praskę czosnek, jajka, jogurt, starty ser, mąkę, koper oraz przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne możemy dodać jeszcze
mąki.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki na złoty kolor.
Usmażone
placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu.
Nie robiłam nigdy z serem żółtym. Napewno pyszne wyszły
OdpowiedzUsuńser to taka zachęta żeby moje dziecko zjadło :)
UsuńAle mi narobiłaś smaku bo wyglądają obłędnie - lecę do sklepu po cukinię;)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńU mnie również wszyscy lubią cukinię. Robiłam kiedyś placki bardzo podobne do tych i wszyscy jedli je ze smakiem.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Brzmi pysznie, a ja uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńSą smaczne i bardzo delikatne w smaku ;) również bardzo lubię cukinię nic tylko korzystać puki jest sezon ;)
Usuńsuper na kolację,lubię wszelkiej maści placuchy
OdpowiedzUsuń