Snickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne.
Przepis na ciasto - Snickers
Składniki na ciasto - Snickers
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza orzechowa:
- 25 dag orzechów
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 dag masła
- łyżka ciemnego kakao
- 200 g rodzynek
- puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania ciasta snickers.
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Beza orzechowa.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, miód oraz orzechy. Całość mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 150 stopni i kolejne 10 minut w temperaturze 80 stopni.
Krem budyniowy.
Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałą część mleka mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Powstałą masę dodajemy do gotującego się mleka. Całość gotujemy do momentu zawrzenia.
Budyń studzimy. Następnie ucieramy masło dodając do niego po łyżce budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą mieszamy z kakao oraz rodzynkami. Drugą mieszamy z wcześniej pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Biszkopt przekrawamy w połowie. Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami.
Ciasto polałam polewą czekoladową oraz posypałam kokosem.
Ciasto to zagości w tym roku na moim świątecznym stole. A Wy co przygotowujecie na święta?
Mniaam ale pysznie wygląda, moja mama kiedyś piekła coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńMmmm... pycha :)
OdpowiedzUsuńMoże i pracochłonne, ale jaki efekt :) Rewelacyjne ciacho <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOj może być dobre:) Wygląda apetycznie i chętnie bym zrobila, ale chyba wypróbuję dopiero po świętach bo moja córcia piecze na święta, a ja gotuję.
OdpowiedzUsuńAle Ci zazdroszczę :) Ja piekę i gotuję wszystko w tym roku sama.
UsuńOj narobiłaś mi apetytu.
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda :) ja teraz na święta postanowiłam zrobić miodownik :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Miodownika jeszcze nie piekłam.
UsuńTakiej wersji snikersa nie znałam.
OdpowiedzUsuńPolecam więc wypróbować :)
UsuńWygląda pysznie, ale nigdy nie sądziłam, że do biszkoptu można dodać ocet.
OdpowiedzUsuńBiszkopt jet wtedy puszysty. Z tego przepisu zawsze wychodzi idealny ;)
UsuńBardzo lubię takie ciasta. Koniecznie wypróbuję Twój przepis. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuńrobiłam snickers, ale z kremem zbliżonym do nugatu. z budyniem nie próbowałam jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny ;)
UsuńZnam to ciasto, ale nigdy nie posypywałam go kokosem :) Wygląda wybornie! Pozdrawiam, Mamatywna :)
OdpowiedzUsuńPamiętam ten smak z dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, muszę spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym :) może i ja spróbuję wykonać :)
OdpowiedzUsuń