Kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z użyciem herbatników. Ciasto
3 bit jest dość słodkie, ponieważ zawiera masę korówkową. Ciasto to jest dość proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Mi przygotowanie zajęło niecałe 30 minut.
Składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia.
- puszka masy korówkowej
- herbatniki, ja zużyłam 500 g herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 opakowania śmietan fix
- mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 180 g masła
Ciasto 3 bit sposób przygotowania.
- Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Herbatniki układamy na prostokątnej foremce.
- Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki.
- Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę.
- Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych na 500 ml mleka.
Smacznego :)
Jedno z moich ulubionych ciast. Pyszności
OdpowiedzUsuńZabijasz moją silną wolę! :(
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jednak zostawię go na jakiś cheat day, na razie dieta mi nie pozwoli :( Ale mam ochotę na taką pyszotkę! :)
OdpowiedzUsuńbuziaki!
teddyandcrumb.blogspot.com
Cudownie wygląda i koniecznie muszę spisać przepis bo mam zamiar zrobić. Nie jem dużo ciasta, ale od czasu do czasu lubię coś dobrego:)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można sobie pozwolić;)
UsuńMoja koleżanka właśnie niedawno robiła 3bita i wyglądał smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Dzięki za przepis. Słyszałem o nim co nieco, ale dobrego przepisu jeszcze nie znalazłem :D Zapewne zagości niedługo w mojej kuchence pewnie tez na blogu :D Pozdrawiam Cie serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiekawy deserek. Musialabym jedynie zaopatrzyc sie w mase krowkowa.
OdpowiedzUsuńŚrednio lubię masę krówkową, ale ciasto wygląda tak zachęcająco, że może zrobię na rodzinne imieniny :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, pychota ;-)
OdpowiedzUsuńJest to jedno z moich najlepszych ciast. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam robić ciasta bez pieczenia :) zawsze o wiele lepiej mi wychodzą
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie :) kreconowlosaa.blogspot.com
Nie no tego to ja się muszę podjąć. Wygląda tak słodko ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, często robię to ciasto w lecie. Też mam podobny przepis u siebie na blogu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoooocham!!!! Mogłabym jesc to ciasto codziennie ;) Mniaam ♥
OdpowiedzUsuń