Jakoś tak zauważyłam, że jak coś rzeknę na blogu, to później staję na rzęsach aby to zrobić. Na głowie to ja muszę stawać na co dzień, więc to już żaden wyczyn. Tak więc od dziś dążę do trzech publikacji w tygodniu. W środy i jeszcze w jakieś dwa dni - zobaczę jeszcze jakie.
Dziś wyjątkowo nie będzie postu o porządkach - korzystając z rady Sylwii z bloga Tak Po Prostu dziś będzie przepis. Sylwia kiedyś podawała pomysły na posty bez weny. Nie myślcie jednakże, że każdy mój przepis to brak weny. Wpisują się one zwyczajnie w tematykę bloga. Pani Domowa - sprząta, gotuje i bawi się z dziećmi.
Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu gorącej wody i robota kuchennego.
Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :)
Ciasto na pierogi - przepis.
Ciasto na pierogi - składniki.
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę.
Ciasto na pierogi - przepis.
Mąkę, sól i olej łączymy ze sobą mieszając w mikserze z hakiem. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierogi.
Część ciasta, które aktualnie odpoczywa warto przykryć gorącym talerzem, lub miską. Ja podgrzewam głęboki talerz w mikrofalówce. Dzięki temu ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wałkowaniu.
U mnie dziś pierogi z truskawkami. A jaki jest Wasz ulubiony farsz?
Mój zdecydowanie ruskie i z mięsem.
OdpowiedzUsuńJa lubię każdy farsz :) Pierogi zarówno na słodko jaki wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńJa mam tradycyjny przepis na pierogi, także na ciasto, przechodzący z pokolenia na pokolenie i różni się on znacznie od Twojego. Nie zdradzę więcej bo może kiedyś na swoim blogu podam. A farsz? Najlepsze ruskie, ale robię też z kapustą oraz z truskawkami albo jagodami.
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam, aż zdradzisz tajemnicę Twoich pierogów :)
UsuńJa uwielbiam ruskie i z mozzarellą, ale mi samej ciasto nie wychodzi. Nie wiem o co chodzi ale zawsze coś skopie w pierogach - chyba taki to już mój "talent".
OdpowiedzUsuńA co do notek to też chciałabym 3 na tydzień, ale na razie wychodzi mi 1. No cóż - jest nad czym pracować hehe... ;)
Spróbuj zrobić ciasto z tego przepisu. Nie ma szans aby nie wyszło :)
UsuńHmmm może spróbuję ale trochę zniechęcona jestem tyloma porażkami hehe... :P
UsuńMusze przetestować :) Moje ulubione pierogi to z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńU nas mistrzem w robieniu pierogów jest Mąż. Mamy sprawdzony przepis. Ale jakbym miała robić sama, spróbowałabym z Twojego. A ulubione pierogi to ruskie.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę - mąż lepiący pierogi :D
UsuńPierogi... i to jeszcze z truskawkami! Bajka!!!
OdpowiedzUsuńKochana, ten przepis jest mi bardzo dobrze znany. Rzeczywiście ciasto jest mięciutkie i elastyczne. :-)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym olejem w przepisie na ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper! Coś takiego ostatnio szukałam, akurat strzeliłaś w 10 :)
OdpowiedzUsuńKocham domowe pierogi!!!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi ! własni w tej chwili próbowałam farsz, bo mama robi ruskie - moje ulubione ;d
OdpowiedzUsuńSandicious
Ja wczoraj robiłam górskie pierogi z bryndzą! ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiamy je z mężem ♥
Lubię lepić pierogi ale zagniataniem ciasta zajmuje się zawsze moja mama ;-)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam pierogi z babcią, sama jeszcze nigdy, a musiałabym spróbować. Zawsze to lepsze niż kupne :)
OdpowiedzUsuńja zawsze robię na oko ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! Przyrządzam podobne ciasto!
OdpowiedzUsuńWszystko co mączne najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę robić na dniach, przyda się przepis! <3
OdpowiedzUsuńSuper, kradnę przepis! ;-)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej na słodko i z kapustą
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, choć moje ulubione to ruskie :)
OdpowiedzUsuń