Biszkopt jest podstawą wielu wypieków, wbrew pozorom jego wykonanie nie jest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt. Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów.
Jak ubiec biszkopt czekoladowy?
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szkanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 4 jajka
- 1/4 szklanki kakao
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy do nich cukier nadal ubijając. Do żółtek dodajemy ocet, oraz proszek do pieczenia - ubijamy. Powstałą masę z żółtek dodajemy do białek i ubijamy mikserem przez 2 minuty. Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z kakao i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej wcześniej pergaminem w 180 stopniach przez 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Nie potrafię piec i jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić biszkoptu, ale chętnie zjadłabym ciasto z takim spodem ;)
OdpowiedzUsuńz tego przepisu zawsze wychodzi :)
UsuńBardzo lubię biszkopty :) Kiedyś wydawały mi się mega trudne :)
OdpowiedzUsuńa wcale nie są :)
UsuńDawno nie piekłam. Chyba czas coś z tym zrobić :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, biszkopt wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis :) Biszkoptowe ciasta są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
najlepsze ;)
UsuńSuper, że wróciłaś :). A przepis na pewno się przyda, bo ostatnio zaczęłam częściej piec ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że się ogarnę i dam radę znów regularnie pisać :)
UsuńLubię piec ciasta i biszkopty też:) moja rodznika zawsze ma domowy tort na urodziny:)
OdpowiedzUsuńObserwuje :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa też dodaje octu i zawsze pieknie jej biszkopt wyrasta :)
OdpowiedzUsuń