Przesolone danie – aby temu
zaradzić można dodać coś kwaśnego np. sok z cytryny.
Szybkie chłodzenie napoju –
wystarczy owinąć butelkę mokrym ręcznikiem papierowym i włożyć do zamrażalki na
10 minut.
Sałata świeża na dłużej – wystarczy,
że umyte liście włożysz do miski, przykryjesz ręcznikiem papierowym i owiniesz
folią.
Aby uzyskać więcej soku z
cytryny, najpierw przez kilka sekund ją rozmasuj, a później przetnij na pół i
wyciskaj.
Owoce zamiast kostek lodu dłużej
będą utrzymywać chłód i nie rozcieńczą napoju. Polecam mrożone truskawki.
Aby zapobiec zalaniu kuchenki
kipiącą cieczą, połóż na garnku drewniana łyżkę.
By deska do krojenia nie ślizgała
się na blacie umieść pod nią mokry ręcznik papierowy.
Do gotującego się kalafiora warto
dodać odrobinę mleka. Zniweluje to brzydki zapach podczas gotowania i nada
ładny biały kolor kalafiorowi.
Ubijanie białek – podczas
ubijania warto dodać do nich odrobinę soli, szybciej powstanie z nich sztywna
piana.
Krojenie cebuli – przed pokrojeniem
cebuli zmocz ją i nóż w zimnej wodzie.
Obieranie imbiru będzie
łatwiejsze jeśli zamiast noża użyjesz łyżeczki.
Resztki kremu czekoladowego zalej
gorącym mlekiem, a uzyskasz przepyszną czekoladę na gorąco i się nic nie
zmarnuje.
Do gotujących się jajek dodaj
odrobinę soli dzięki temu łatwiej je obierzesz.
Do gotującego się makaronu dodaj
trochę oliwy, dzięki temu się nie poskleja.
Podczas przygotowania posiłków
wszystkie obierki, śmieci etc. wrzucaj do woreczka lub miseczki ułatwi to sprzątanie kuchni po skończonej
pracy.
Aby sprawdzić czy jajka są świeże
wrzuć je do miski z woda, świeże opadną na dno, natomiast te nie pierwszej
świeżości będą się unosić na powierzchni.
Lody w zamrażalce przechowuj w
woreczku strunowym dzięki temu łatwiej je później podzielisz.
Twarde masło – kubek zalej
wrzątkiem , wylej wodę i przykryj nim na chwile twarde masło.
Przesolona zupa – wrzuć do nie
kawałek surowego ziemniaka i doprowadź do wrzenia, wchłonie on nadmiar soli.
Resztki rosołu zamróź w foremkach
na kostki lodu – dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia, a zawsze będziesz miała
rosół, który dodajemy do wielu dań np. sosów.
Drylowanie wiśni – umieść wiśnie
(ogonkiem do dołu) na szczycie butelki o szyjce mniejszej niż wiśnia,
delikatnie przetrzymując go palcami wbij do niego słomkę, pestka i ogonek
wpadną do butelki.
Do przekrojenia biszkoptu użyj
bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej lub żyłki, najpierw połowę
wysokości biszkoptu zaznacz za pomocą wykałaczek następnie owiń biszkopt
kawałkiem nici, napręż nić i skrzyżuj jej końce powili przeciągać nić.
Idealnie
odmierzone lepkie składniki - zazwyczaj odmierzając miód zaniżamy jego wartość,
na to też jest sposób wystarczy natłuścić miarkę odrobiną oleju.
Kostki ziołowe przygotowujesz
poprzez zamrożenie świeżych ziół w oliwie z oliwek.
Krystalicznie czyste kostki lodu
przygotujesz poprzez zamrożenie ostudzonej przegotowanej wody.
Nie wiedziałam, że jeżeli coś przesolę to mogę to uratowac czymś kwaśnym :) musze wypraktykowac :) z reguły dorabiałam drugie tyle porcji :) i fajny sposób na twarde masło !!!
Miło mi, że jesteś na moim blogu o porządkach, organizacji domu z dziećmi w tle. Najważniejsze to stworzyć taki dom, aby każdy z członków rodziny był w nim szczęśliwy.
Bardzo użyteczne rady :)
OdpowiedzUsuńParę rad już znam resztę wcielę w życie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że się sprawdza :)
UsuńSuper porady, nie których nie znałam. Teraz je wykorzystam.
OdpowiedzUsuńO niektórych sposobach słyszałam, ale bardzo mi się przyda rada apropo przesolonych potraw :)
OdpowiedzUsuńTo z drewnianą łyżką znam i praktykuję :D I faktycznie nic nie wykipiało mi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
Ja już zawsze daje łyżkę drewniana na garnek gdy gotuje makaron ;)
UsuńNajbardziej zaskoczylas mnie przesoloną zupą! :)Nigdy nie wiedzialam jak taką uratować. Przyda się na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńCiekawie! Gorąca czekolada to sprawdzony u mnie sposób!
OdpowiedzUsuńNajlepsza o tej porze roku :)
UsuńŚwietne rady, kilka znałam ale o przesolonym daniu to nie wiedziałam :) pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że jeżeli coś przesolę to mogę to uratowac czymś kwaśnym :) musze wypraktykowac :) z reguły dorabiałam drugie tyle porcji :) i fajny sposób na twarde masło !!!
OdpowiedzUsuńNie zawsze ma się na tyle składników aby zrobić podwójna porcje i nie zawsze ma się ochotę jeść jedno danie przez dwa dni :)
Usuń