- Przesolone danie – aby temu zaradzić można dodać coś kwaśnego np. sok z cytryny.
- Szybkie chłodzenie napoju – wystarczy owinąć butelkę mokrym ręcznikiem papierowym i włożyć do zamrażalki na 10 minut.
- Sałata świeża na dłużej – wystarczy, że umyte liście włożysz do miski, przykryjesz ręcznikiem papierowym i owiniesz folią.
- Aby uzyskać więcej soku z cytryny, najpierw przez kilka sekund ją rozmasuj, a później przetnij na pół i wyciskaj.
- Owoce zamiast kostek lodu dłużej będą utrzymywać chłód i nie rozcieńczą napoju. Polecam mrożone truskawki.
- Aby zapobiec zalaniu kuchenki kipiącą cieczą, połóż na garnku drewniana łyżkę.
- By deska do krojenia nie ślizgała się na blacie umieść pod nią mokry ręcznik papierowy.
- Do gotującego się kalafiora warto dodać odrobinę mleka. Zniweluje to brzydki zapach podczas gotowania i nada ładny biały kolor kalafiorowi.
- Ubijanie białek – podczas ubijania warto dodać do nich odrobinę soli, szybciej powstanie z nich sztywna piana.
- Krojenie cebuli – przed pokrojeniem cebuli zmocz ją i nóż w zimnej wodzie.
- Obieranie imbiru będzie łatwiejsze jeśli zamiast noża użyjesz łyżeczki.
- Resztki kremu czekoladowego zalej gorącym mlekiem, a uzyskasz przepyszną czekoladę na gorąco i się nic nie zmarnuje.
- Do gotujących się jajek dodaj odrobinę soli dzięki temu łatwiej je obierzesz.
- Do gotującego się makaronu dodaj trochę oliwy, dzięki temu się nie poskleja.
- Podczas przygotowania posiłków wszystkie obierki, śmieci etc. wrzucaj do woreczka lub miseczki ułatwi to sprzątanie kuchni po skończonej pracy.
- Aby sprawdzić czy jajka są świeże wrzuć je do miski z woda, świeże opadną na dno, natomiast te nie pierwszej świeżości będą się unosić na powierzchni.
- Lody w zamrażalce przechowuj w woreczku strunowym dzięki temu łatwiej je później podzielisz.
- Twarde masło – kubek zalej wrzątkiem , wylej wodę i przykryj nim na chwile twarde masło.
- Przesolona zupa – wrzuć do nie kawałek surowego ziemniaka i doprowadź do wrzenia, wchłonie on nadmiar soli.
- Resztki rosołu zamróź w foremkach na kostki lodu – dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia, a zawsze będziesz miała rosół, który dodajemy do wielu dań np. sosów.
- Drylowanie wiśni – umieść wiśnie (ogonkiem do dołu) na szczycie butelki o szyjce mniejszej niż wiśnia, delikatnie przetrzymując go palcami wbij do niego słomkę, pestka i ogonek wpadną do butelki.
- Do przekrojenia biszkoptu użyj bezsmakowej i bezzapachowej nici dentystycznej lub żyłki, najpierw połowę wysokości biszkoptu zaznacz za pomocą wykałaczek następnie owiń biszkopt kawałkiem nici, napręż nić i skrzyżuj jej końce powili przeciągać nić.
- Idealnie odmierzone lepkie składniki - zazwyczaj odmierzając miód zaniżamy jego wartość, na to też jest sposób wystarczy natłuścić miarkę odrobiną oleju.
- Kostki ziołowe przygotowujesz poprzez zamrożenie świeżych ziół w oliwie z oliwek.
- Krystalicznie czyste kostki lodu przygotujesz poprzez zamrożenie ostudzonej przegotowanej wody.
25 kuchennych livehacków.
AUTOR:
Monika
Bardzo użyteczne rady :)
OdpowiedzUsuńParę rad już znam resztę wcielę w życie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że się sprawdza :)
UsuńSuper porady, nie których nie znałam. Teraz je wykorzystam.
OdpowiedzUsuńO niektórych sposobach słyszałam, ale bardzo mi się przyda rada apropo przesolonych potraw :)
OdpowiedzUsuńTo z drewnianą łyżką znam i praktykuję :D I faktycznie nic nie wykipiało mi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
Ja już zawsze daje łyżkę drewniana na garnek gdy gotuje makaron ;)
UsuńNajbardziej zaskoczylas mnie przesoloną zupą! :)Nigdy nie wiedzialam jak taką uratować. Przyda się na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńCiekawie! Gorąca czekolada to sprawdzony u mnie sposób!
OdpowiedzUsuńNajlepsza o tej porze roku :)
UsuńŚwietne rady, kilka znałam ale o przesolonym daniu to nie wiedziałam :) pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że jeżeli coś przesolę to mogę to uratowac czymś kwaśnym :) musze wypraktykowac :) z reguły dorabiałam drugie tyle porcji :) i fajny sposób na twarde masło !!!
OdpowiedzUsuńNie zawsze ma się na tyle składników aby zrobić podwójna porcje i nie zawsze ma się ochotę jeść jedno danie przez dwa dni :)
Usuń