Karpatka przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
Krem:
Ciasto:
Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta papka. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Krem:
Ugotować budynie wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć i dodać do niego ostudzony budyń, cały czas mieszając.
Powstałym kremem posmarować jedną część ciasta, przykryć drugim. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam karpatkę :D Ale zawsze korzystam z gotowych pudełek, więc może dzięki Twojemu przepisowi stworzę ciasto całkowicie od zera :D
OdpowiedzUsuńhttp://whothatgirl.blogspot.com
Spróbuj koniecznie ;)
UsuńNie przepadam za karpatka. Ale jeśli już ja robię tonzawsze tradycyjnie a nie z proszku. Bardzo dobra wychodzi tez, jeśli się wykorzysta ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńZ ciasta francuskiego nie próbowałam, a byłoby to szybsze i łatwiejsze rozwiązanie ;)
UsuńAle dawno nie jadłam karpatki.... zrobiłaś mi na nią Ogromną ochotę muszę upiec.
OdpowiedzUsuńUbóstwiam karpatkę i zawsze jadę na gotowym przepisie, ale czas najwyższy spróbować nie gotowego.
OdpowiedzUsuńJa też zazwyczaj korzystałam z gotowej mieszanki - do czasu, raz kupiłam taką, która nie wyrosła.
UsuńUwielbiam karpatkę :) narobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuńBardzo lubie karpatke, ale jeszcze nigdy sama jej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńKarpatka jest dobra, ale ja zawsze z tego robię ptysie :) Chyba na weekend je zrobię, bo aż mi ślinka pociekła :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo lubię karpatkę, a nigdy jej nie robiłam.
OdpowiedzUsuń