Mazurek makowo- kajmakowy składniki:
- 8 białek
- szklanka cukru
- szklanka suchego maku
- szklanka mąki
- 125 g. masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g herbatników
- dwie puszki masy kajmakowej.
Mazurek makowo- kajmakowy sposób przygotowania.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak i wlewamy masło. Całość mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość studzimy.
Na makowy spód wykładamy 1/3 masy kajmakowej, przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową, na którą ponownie wykładamy herbatniki.
Wierzch smarujemy pozostałą masą. Całość dekorujemy według uznania.
Rozmiar blaszki 24 cm x 36 cm.
Wygląda mega pysznie :-) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńOm om om! Wygląda tak, ze żal naruszyć!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Chętnie bym zrobiła, ale właśnie wysiadł mi piekarnik i niestety muszę nowy kupić.
OdpowiedzUsuńza ciastami z makiem nie przepadam :D
OdpowiedzUsuńCiasto z makiem? A do tego mazurek? Musi być dobre. Pewno jak w każdym przepisie zmniejszyłabym ilość słodyczy/cukru, ale to taka moja słabość.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam mazurka, a ten wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie jeszcze te rodzynki, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWy tu mniam mniam, a ja zaraz zaczynam trening z E.Chodakowską XD
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam.
P.S. Pięknie ozdobiłaś ten mazurek, poysłowo!^^