Dziś mam dla Was przepis na niebanalną zupę marchewkową. Robiłam ją niedawno pierwszy raz, tak zasmakowała całej rodzinie, że została w naszej kuchni na stałe. Dzieci ją kochają za słodycz, natomiast rodzice za bogactwo smaków. Zupa marchewkowa jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie da się jej zepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy.
Zupa marchewkowa przepis.
Zupa marchewkowa składniki:
- 12 marchewek średniej wielkości
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 5 cebul
- 8 ziemniaków
- kawałek imbiru ok 2cm
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- masło
- jedna pomarańcza
Zupa marchewkowa sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę pokroić i zeszklić na maśle. Do garnka wlać ok 4 litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem.
Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis na zupkę z marchwi, którą można zrobić wykorzystując niedzielny rosół.
Nigdy nie jadłam zupy marchewkowej. Kucharka ze mnie licha, ale z tym przepisem dam radę :) Wygląda apetycznie i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jej nie można zepsuć :)
UsuńChciałabym powiedzieć mniam.. ale kurde nienawidzę gotowanej marchewki. :D
OdpowiedzUsuńTutaj lepszego smaku dodaje pomarańcza i imbir :)
UsuńMusi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńTak, polecam przygotować, bo dzieci naprawdę uwielbiają - jeszcze podana z groszkiem ptysiowym to u mnie w domu w ogóle hit :)
UsuńJa bardzo lubię marchewkę, ale za zupą marchewkową nie przepadam, może dlatego, że nie miałam dobrego przepisu.
OdpowiedzUsuńTa jest wyjątkowo dobra, robię też taką na rosole, jednakże ta w smaku jest o niebo lepsza:)
Usuńja nie zbyt lubię posmak marchewki :P
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy myślałam nad tą zupą, ale ponieważ nigdy nie jadłam takiej, to w końcu myślę, że tylko zmarnuje czas bo pewnie będzie tak słodka, że nie damy rady zjeść. Nie mówię nie. Może na urlopie zrobię eksperyment z marchewkowa.
OdpowiedzUsuńNie jest bardzo słodka, imbir ma ostry posmak i całość się bardzo dobrze komponuje:)
UsuńLubię kremik marchewkowy, z imbirem smakuje wybornie. :-)
OdpowiedzUsuńAle to wybornie brzmi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy marchewkowe. Twoja prezentuje się wspaniale. :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRobiłam podobnie tylko jeszcze dodawałam jeszcze dynie :) uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować z dynią!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy, kolejny przepis zapisuję ;-)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy wszelkie zupy kremowe:)
UsuńUwielbiam takie gęste zupy ♥
OdpowiedzUsuńw zasadzie to w tej zupie jest wszystko co lubię :) mniam
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie mój D. zakupił mi blender więc wreszcie będę mogła robić zupy krem :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale przepis zapisuje. :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis, bo nigdy takiej zupy nie jadłam.
Wspaniała zupka :) zabieram przepis! :)
OdpowiedzUsuń