Ja gołąbki piekę w piekarniku. Jest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym.
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki.
- 500 g mięsa mielonego,
- ok 100 g kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- cała kapusta.
Sos pomidorowy - składniki:
- puszka pomidorów,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- dwa ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- łyżka mąki pszennej.
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym - sposób przygotowania.
1. Z kapusty wycinam głąb i wkładam ją do garnka. Jeśli mam młodą kapustę to zalewam ją wrzątkiem i pozostawiam na chwilę. Jeśli przygotowuję gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście.
2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor.
4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą.
5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam na nie farsz i zwijam, najpierw boki, a później roluję.
6. W rondelku rozgrzewam trochę oliwy, dodaję zmiksowane pomidory, Dodaję przyprawy, wodę i zagotowuję.
7. W szklance z niewielką ilością wody mieszam mąkę. Dodaj do sosu i mieszam.
8. W naczyniu żaroodpornym układam gołąbki i zalewam je wcześniej przygotowanym sosem.
9. Całość zapiekam w piekarniku pod przykryciem przez 40 minut w 180C.
Ojaaa, ale one pysznie wyglądają :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńHmm.. wyglądają przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńRobię gołąbki w piekarniku :) Smakują świetnie, a pracy przy nich dużo mniej :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam gołąbków, bo tylko ja je lubię :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku na gołąbki. Z młodą kapustą jeszcze w tym roku nie robiłam. Muszę o tym pomyśleć w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńJa robie jak tylko w sklepie pojawi młoda kapusta :)
UsuńŚwietny pomysł ;) Mnie w garze zawsze wypływają, kompletnie mi nie wychodzą :D
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś teraz ochotę na gołąbki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
My całą rodziną lubimy gołąbki. Ale w takiej odsłonie nie znałam tego dania.
OdpowiedzUsuńPolecam dużo mniej pracy z nimi :)
Usuń