Dobry biszkopt to podstawa wielu tortów oraz ciast biszkoptowych. Biszkopt to proste w wykonaniu ciasto a z tego przepisu zawsze się udaje.
Jak ubiec biszkopt?
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 4 jajka
Składniki na biszkopt do przekrojenia (pieczemy ok 30 - 35 minut):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 6 jajek
Wymiary blaszki to 25 cm x 35 cm. Jeśli przygotujemy biszkopt w tortownicy o średnicy 25 cm wtedy placek wykonany z 4 jajek przekroimy raz a placek z 6 jajek będzie można przekroić dwa razy. W takim przypadku czas pieczenia należy wydłużyć do 45 minut.
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawić na 160 C.
- Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Gdy piana jest już ubita dodać cukier i znów ubijamy.
- Do żółtek dodać ocet oraz proszek do pieczenia i ubić na sztywno.
- Ubite żółtka dodać do białek i wymieszać.
- Wsypać mąkę i delikatnie mieszać całość drewnianą łyżką.
- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec ok 20-25 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
- Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, po czym oddzielić nożem od brzegów formy.
- Biszkopt wyjąć z blaszki.
- Smacznego :)
Musi być na prawdę puszysty!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/
Wygląda super, muszę wykorzystać Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńDobry biszkopt to podstawa:)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo biszkopt, a najbardziej z polewą czekoladową :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Przejrzałam Twoj blog. Bardzo fajnie piszesz. Zostanę na dłużej, pozdrawiam z perfekcyjnegodomu
OdpowiedzUsuń