Rafaello to rewelacyjne ciasto, które smakuje wyśmienicie i chce się je jeść, jeść i jeść...
Jest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą.
Rafaello Ciasto - przepis
Składniki:
- biszkopt z 4 jajek (biszkopt przepis)
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 śmietany śnieżki
- 2 białe czekolady
- 25 dag kokosu
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt pieczemy według przepisu (Biszkopt przepis).
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i podgrzać mieszając.
3. Masę wystudzić - musi być bardzo chłodna
4. Po ostudzeniu ubić dodając śnieżki.
5. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi
7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała.
8. Po około godzinie ciasto powinno być gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :)
Kocham kokos i rafaello. Idealne ciasto na jakąś okazję! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/
bardzo dziękuję za zaproszenie. Wpadnę w wolnej chwili ;)
UsuńProste - coś dla mnie. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńproste i smaczne - polecam :)
UsuńWygląda tak puszyście, jak kokosowa chmurka :))
OdpowiedzUsuńMmmm, pycha!!! Aż mi się zachciało!!!
OdpowiedzUsuńhttp://kinga-wajman.blogspot.com/
omnomnom <3 wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne! Co prawda robiłam z trochę innego przepisu, ale następnym razem wypróbuję Twój :)
OdpowiedzUsuńjest dużo przepisów na to ciasto - jednakże ten najbardziej przypadł mi do gustu :)
UsuńMmmm... chętnie bym zjadła kawałek. Kocham wszystko co kokosowe. :) I jeszcze biała czekolada!
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym cieście, a jakoś nie miałam jeszcze okazji wypróbować
OdpowiedzUsuńSuper ciacho:) Jadłam gdzieś, u kogoś. Kiedyś muszę sama zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest naprawdę proste w zrobieniu :)
Usuńooo ja zawsze robię rafaello na krakersach ;o.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojej wersji.
też robiłam kiedyś na krakersach - ta wersja jest jednak "delikatniejsza" :)
Usuń