Domowy budyń przepis.
Budyń jest dobry na wszystko. Warto przygotowując go nie sięgać po gotową mieszankę. Przygotowanie domowego budyniu nie zajmuje dużo więcej czasu, a jest to na pewno zdrowsza wersja. Oczywiście można eksperymentować ze smakami dodając np. kakao czy owoce sezonowe.Jak zrobić domowy budyń?
Składniki:- 500 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki wymieszać z skrobią ziemniaczaną oraz żółtkami. Dodać do gotującego się mleka. Obniżyć moc na palniku i mieszać do zagotowania. Pogotować minutę cały czas mieszając.
Nalać do opłukanych zimną wodą salaretek. Podawać na zimno lub gorąco. Do budyniu można dodać sok owocowy, biszkopty lub inne ulubione dodatki.
Smacznego :)
Jak Wy przygotowujecie budyń?
Ojj.. chyba 1.5 szklanki mleka zagotować z masłem. ;) Sama często robię sama budyń, niemal tak samo, jak podałaś w przepisie. :)
OdpowiedzUsuńRano poprawie. Nie zauważyłam nawet ;)
UsuńNie lubię budyniu, ale jak tak patrzę na te słoiczki z rurkami w dodatku...... :)
OdpowiedzUsuńTa i biała czekolada tam jest czego nie widać niestety. W takiej wersji budyń o wiele lepiej smakuje ;)
UsuńPrawdę mówiąc nie wiedziałam do tej pory jak zrobić domowy budyń i jestem wdzięczna za przepis, który wykorzystam z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPolecam budyń o lepszy i zdrowszy od tego w proszku.
UsuńSpróbowałabym z chęcią , ale niestety mam skazę białkową i mleko odpada :) Ale budyń na pewno jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńMożna przygotować na mleku kokosowym ;)
Usuńdomowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńCiągle szukam idealnego przepisu na domowy budyń bez mleka i cukru. Z twojego przepisu robiłam raz i wyszedł niezły. Teraz szukam zdrowszej alternatywy:-)
OdpowiedzUsuńMożna mleko zwykłe zastąpić mlekiem kokosowym :)
Usuń