Jak wiecie bardzo lubię naturalne sposoby na wszystko co możliwe. Pisałam Wam już o kosmetykach, które można wykonać samemu w domu, oraz o domowych środkach czystości.
Dziś kolej na gotowanie, a mianowicie o tym jak podczas gotowania uniknąć stosowania chemii, a swoje patenty na to poda nam Natalia Batko z bloga Naturalnie Niebanalnie.
Nazywam się Natalia Batko i jestem autorką bloga Naturalnie Niebanalnie. Jestem miłośniczką zdrowego i naturalnego stylu życia. Uważam, że człowiek nie może żyć w oderwaniu od natury, ponieważ jest jej częścią. To właśnie ona najlepiej wie, co jest dobre dla naszego organizmu i zdrowia, dlatego tak ważne jest, aby nie eliminować jej z naszego życia.
Mimo, iż we współczesnym świecie życie w zgodzie z naturą może wydawać się trudne, na moim blogu pokazuję, że można to zrobić w sposób przyjemny i skuteczny. Dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc Czytelnikom lepiej zrozumieć swój organizm oraz jego powiązania ze środowiskiem naturalnym. Na blogu znajdziesz mnóstwo porad z zakresu profilaktyki, dietetyki, ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
Nazywam się Natalia Batko i jestem autorką bloga Naturalnie Niebanalnie. Jestem miłośniczką zdrowego i naturalnego stylu życia. Uważam, że człowiek nie może żyć w oderwaniu od natury, ponieważ jest jej częścią. To właśnie ona najlepiej wie, co jest dobre dla naszego organizmu i zdrowia, dlatego tak ważne jest, aby nie eliminować jej z naszego życia.
Mimo, iż we współczesnym świecie życie w zgodzie z naturą może wydawać się trudne, na moim blogu pokazuję, że można to zrobić w sposób przyjemny i skuteczny. Dzielę się swoją wiedzą, aby pomóc Czytelnikom lepiej zrozumieć swój organizm oraz jego powiązania ze środowiskiem naturalnym. Na blogu znajdziesz mnóstwo porad z zakresu profilaktyki, dietetyki, ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
Wiele
osób nie wyobraża sobie gotowania bez użycia mieszanek przypraw,
maggi, czy kostek rosołowych. Ich podstawową zaletą jest to, że
przyspieszają gotowanie, są powszechnie dostępne i niedrogie.
Jednak ich ogromną wadą jest skład. To przede wszystkim mieszanka
dużej ilości soli, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów i
konserwantów. Dziś chciałam pokazać Ci, że gotowanie bez chemii
nie jest wcale trudne. Przedstawię Ci przepisy na domowe zamienniki
najpopularniejszych przypraw, tak aby Twoje dania smakowały
wyjątkowo, były naturalne i zdrowe.
Dla
wielu osób danie delikatnie przyprawione, bez sporej ilości soli,
nieostre i bez wzmacniaczy smaku wydaje się nijakie, jałowe i
niesmaczne. Odpowiedzialnością za to należy obarczyć sztuczne
aromaty i wzmacniacze dodawane do przetworzonej żywności, którą
większość z nas raczy się na co dzień. Przyzwyczajone to
mocnego smaku kubki smakowe nie wyczuwają naturalnego i subtelnego
smaku żywności.
Aby
oczyścić swoje kubki smakowe i móc na nowo rozkoszować się
naturalnym smakiem potraw, najlepiej pozbyć się z kuchni
wszystkich gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw
w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do
wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak
wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior
Piąty smak
Każdy
z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny.
Ostatnimi czasy sporo mówi się o piątym smaku, do którego
przyzwyczajone są nasze kubki smakowe oraz mózg: glutaminianie
sodu.
Jest
to naturalnie występujący aminokwas, który dla potrzeb
przemysłu żywieniowego uzyskiwany jest syntetycznie. Kwas
glutaminowy występuje w naszych komórkach nerwowych w bardzo
niewielkiej ilości, jednak wzrost jego stężenia powoduje
nadmierne pobudzenie neuronów, co jest bardzo niebezpieczne dla
zdrowia, a nawet życia.
Przez
światowe organizacje, glutaminian sodu jest uznany za bezpieczny.
Jednak liczne badania podważają jego wątpliwą obojętność
dla organizmu. Zgodnie w nimi, glutaminian sodu odkłada się w organizmie,
wywołując otyłość, nadpobudliwość, zaburzenia hormonalne i
problemy układu nerwowego.
Czym zastąpić maggi?
Znana
każdemu uniwersalna przyprawa w płynie, goszcząca niemal na
każdym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie rosołu bez
dodatku maggi. Cóż, ja nawet znam osobę, której ulubione danie to
gotowany makaron z maggi (!).
Zobacz,
co znajduje się w tej szklanej buteleczce:
Woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), ocet, wyciąg z lubczyku, glukoza, ekstrakt drożdży, aromat.
Nie
będziemy analizować składu przyprawy, zaznaczę tylko, że jedyną
neutralną dla naszego zdrowia substancją jest tutaj woda i w
niewielkich ilościach sól oraz ocet.
Reszta to szkodliwa chemia,
oszukująca nasze kubki smakowe, którym się wydaje, że jedzenie
wzbogacone maggi jest smaczniejsze.
Wyrzucenie
maggi ze swojej kuchennej szafki na dobre może być trudne. Jest
jednak sposób na to, aby wilk był syty i owca cała: naturalny
zastępnik maggi. Korzysta na tym
Twoje zdrowie, bo nie faszerujesz się zbędną chemią oraz portfel,
bo domowe maggi jest sporo tańsze.
I nie tracisz na tej wymianie, ponieważ potrawy z naturalnym maggi
smakują o niebo lepiej. Co Ty na to?
Domowa przyprawa maggi
Składnikiem
domowego maggi jest lubczyk. Być może już o tym słyszałeś,
ale stwierdziłeś, że jedno zioło nie zastąpi bogactwa smaku
przyprawy w płynie. Zapewniam Cię jednak, że lubczyk świetnie
sobie radzi.
Najlepszy
jest świeży lubczyk, zerwany z ogródka albo doniczki. Jeśli
masz możliwość posadzenia go gdzieś, to zdecydowanie powinieneś
to zrobić – lubczyk rośnie praktycznie sam. Jeśli zasadzisz go w
doniczce, wystarczy od czasu do czasu podlać, jeśli wyrośnie Ci w
ogródku, nie będziesz musiał robić nawet tego. U mnie lubczyk
wyrósł sam i co roku daje mi pięknie pachnącą przyprawę.
Nadmiar lubczyku możesz zebrać jesienią i ususzyć, bądź
posiekać i zamrozić w woreczku.
Jeśli
nie chcesz lub nie masz możliwości zasadzenia lubczyku, wystarczy
suszony, dostępny w sklepach jak każda przyprawa. Dodawaj go do
zup, sosów, mięs… Do wszystkiego, do czego dodajesz maggi
Lubczyk – właściwości
Dlaczego
jeszcze warto stosować lubczyk w kuchni?
Dodawany
do potraw usprawnia pracę układu pokarmowego, ułatwiając
trawienie. Oprócz tego zapobiega wzdęciom i niestrawności,
szczególnie warto więc dodawać go do dań ciężkostrawnych.
Lubczyk wykazuje również działanie przeciwzapalne, a w
medycynie naturalnej i ludowej jest stosowany jako środek
wykrztuśny.
Czym zastąpić kostkę rosołową
Sprzymierzeniec
każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy
zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy
również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa
ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków
naprawdę jest taka smaczna?
Ugotowanie
prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma
drogi na skróty – wywar musi gotować się około 3 godzin.
Powiedzmy sobie szczerze, kto ma czas co drugi dzień gotować bulion
przez kilka godzin?
Z
powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe.
Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków”
– bulion warzywny, drobiowy, wołowy…
Wadą
kostek jest ich skład:
sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu
Jest
to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z
mięsa kurzego. Przerażające.
Tymczasem
pyszną, zdrową i naturalną kostkę rosołową możesz zrobić
samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest
naprawdę prosty i genialny w swej prostocie
Domowa kostka rosołowa
Będziesz
potrzebować:
- 3-4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- ½ selera
- białą część pora
- cebulę
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk
- sól, pieprz
- tymianek
- kurkuma
- ewentualnie suszone grzyby
- jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka
Por
pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i
przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe
warzywa obierz i pokrój, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj
cebulę i podsmażony por oraz przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu
2,5-3 godziny, aż warzywa całkowicie zmiękną. Bulion ostudź,
wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki
zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków
do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych
Taką
kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań
warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i
podkręcenia smaku potrawy.
Czym zastąpić vegetę?
Kolejna
niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem
do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą.
Zerknij
na jej skład:
Sól
na pierwszym miejscu, a suszone warzywa zaledwie 15,5%. Proponuję
odwrócić proporcje: na pierwszym miejscu dać warzywa, a dopiero
później sól.
Domowa vegeta
Tak
wyglądać będzie domowa vegeta:
- 5 łyżek mieszanki suszonych warzyw --> do kupienia w każdym sklepie spożywczym
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka liści laurowych
- ½ łyżki kurkumy
- 2 łyżki soli
- 1 pieprzu
Wystarczy,
że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz do słoika i
uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez
zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli.
Przydatne zioła w kuchni
Smak
swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość sposobów.
To naprawdę smutne, że spośród bogactwa ziół i przypraw,
większość z nas zadowala się sztucznie wytworzoną mieszanką,
solą i pieprzem.
Czym
jeszcze można zastąpić gotowe przyprawy? Podrzucam małą
ściągawkę, z listą przypraw i ziół, które warto mieć
zawsze w swojej kuchni. Korzyścią jest nie tylko wspaniały
smak potrawy, ale również lepsze trawienie i jeszcze lepsze
zdrowie.
Cynamon
Posiada
ogromną ilość antyoksydantów, odpowiedzialnych za
zwalczanie wolnych rodników, które z kolei są przyczyną
nowotworów i starzenia się organizmu. Obniża poziom cukru we
krwi, działa przeciwzapalnie, podkręca metabolizm i usprawnia
trawienie.
Polecam
używać go nie tylko do deserów, ale również do mięs i dań z
duszonych warzyw.
Kurkuma
Bardzo
popularna w kuchni azjatyckiej, coraz więcej zwolenników zyskuje na
Zachodzie. Doceniana za swoje działanie antynowotworowe i
przeciwzapalne. Poprawia odporność, ułatwia trawienie.
Doskonała
do mięs, warzyw, zup i sosów. Ma przyjemny, korzenny smak i aromat,
świetnie pasuje niemal do każdego dania.
Bazylia
Można
ją dodawać niemal do wszystkiego: jajek, warzyw, zup, sosów i
mięs. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zapobiega
chorobom stawów i usprawnia trawienie.
Curry
Mieszanka
przypraw z kuchni indyjskiej, składająca się z kurkumy, kolendry,
kuminu, cynamonu, gorczycy, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Taki mix sprawia, że jest to bomba przeciwutleniaczy.
Doskonała do dań z ryżu, warzyw, mięs i sosów.
Czosnek
Najlepszy
ten świeży. Działa antybakteryjnie i wspomaga odporność.
Jest ostry i intensywny, wspaniale podkreśla smak potraw.
Pieprz cayenne
Ma
mnóstwo wspaniałych właściwości, m.in. zwiększa przyswajanie
składników odżywczych, usprawnia krążenie, redukując ryzyko
problemów sercowych.
Jest
bardzo ostry, należy więc uważać z jego ilością. Świetnie
podkreśla smak niemal każdej potrawy.
Kminek
Niedoceniana
staropolska przyprawa o charakterystycznym smaku. Idealna do dań z
kapusty, strączków, czy mięs, ponieważ świetnie wspomaga
trawienie. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Koper
Doskonale
radzi sobie z problemami trawiennymi i zaparciami.
Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo
ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury, warto więc
dodawać go pod koniec gotowania.
Idealny
dodatek do sosów, ryb, dressingów, potraw z jaj, czy drobiu.
Mięta
Zioło,
które rośnie niemal wszędzie, nawet w supermarkecie
Dobra na problemy żołądkowe, usprawnia trawienie i wspomaga
pracę układu pokarmowego. Nadaje się nie tylko do herbaty, czy
wody, ale świetnie pasuje także do deserów, mięs, czy sosów.
Oregano
Działa
przeciwwirusowo i antybakteryjnie, jest bogaty w
antyoksydanty. Połączony z majerankiem, bazylią, czosnkiem
i rozmarynem stanowi silną broń w profilaktyce nowotworowej, jak
również przy przeziębieniach i stanach obniżonej odporności.
Doskonały do każdego rodzaju dań, szczególnie z kuchni włoskiej
i greckiej.
Rozmaryn
Bogaty
w antyoksydanty, pomaga obniżyć cholesterol. Ma
bardzo przyjemny zapach i świetnie nadaje się do ziemniaków, zup i
sosów.
W
swojej kuchni warto mieć również:
- natkę pietruszki
- cząber
- paprykę wędzoną
- tymianek
- zioła prowansalskie
- kolendrę
- cebulę suszoną
- imbir
- kardamon
Bardzo fajny wpis i na pewno wiele osób skorzysta :) Zioła uwielbiam i w mojej kuchnie muszą być :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna nie używamy polepszaczy typu maggi. Do ziół chętnie sięgamy. Moje ulubione to natka pietruszki i cynamon.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nigdy nie używało się maggi, kostek rosołowych czy vegety... Mama uważała to za truciznę. Przejęłam to od niej.
OdpowiedzUsuńVegete domową zrobiłam pyszota :)
OdpowiedzUsuńNiedawno kupiłam na próbę koncentrat bulionu z krakusa, taki w szklanej butelce. Skład ok, zero chemii itp. Zupełnie jak domowy , zupa smaczna i pachnąca. Dobre rozwiązanie jak mamy mało czasu na gotowanie swojego bulionu.
OdpowiedzUsuń