Śledzie te zazwyczaj przygotowuje Piotrek, jednakże dla Was skradłam mu przepis, bo przepyszne.
Śledzie z rodzynkami składniki:
- 40 dag filetów śledziowych solonych,
- 1 cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka ketchupu,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz.
Śledzie z rodzynkami sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić na skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Moja mama robi takie. Na Wigilię zwykle są na stole.
OdpowiedzUsuńU nas pojawiają się cały rok :)
UsuńJa robię też śledzie z rodzynkami i suszoną śliwką z ostrą papryką i rozmarynem w oleju
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie widziałam! Ciekawe czy jest to smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)