Surówka colesław

Surówka colesław

Surówka colesław - świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i ziemniakami. Pasuje zarówno na rodzinną imprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w prostocie - jest pyszna, tania a jej przygotowanie zajmie wam zaledwie 5 minut.

SURÓWKA COLESŁAW.

Składniki:

  • pół główki kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka colesław

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, posiatkować, posolić i zostawić aby zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę  drobno posiekać. Od kapusty odsączyć nadmiar wody i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: jogurt, majonez, cukier, ocet sól i pieprz razem wymieszać. Warzywa połączyć z sosem.
Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu - wtedy jest chrupiąca, lub po czasie gdy zmięknie, wtedy należy ją odłożyć na ok 2h do lodówki. 

9 komentarzy:

  1. Mój mąż uwielbia tą suróweczke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych sałatek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony dodatek do obiadów. Tylko na ogół kupuję, bo nigdy mi się nie udaje zrobić tak, żeby smakowała tak, jak najbardziej lubię. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze, że nieraz z lenistwa też kupuję ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam! Obiad mięsny bez surówki jest niepełny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z naszych ulubionych, przygotowujemy systematycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, zjadłabym, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię surówki. Tą również.

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję!

Copyright © 2016 Pani Domowa , Blogger