Surówka colesław - świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i ziemniakami. Pasuje zarówno na rodzinną imprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w prostocie - jest pyszna, tania a jej przygotowanie zajmie wam zaledwie 5 minut.
SURÓWKA COLESŁAW.
Składniki:
- pół główki kapusty,
 - 1 cebula,
 - 1 marchewka,
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
 - 3 łyżki majonezu,
 - 2 łyżeczki cukru pudru,
 - 2 łyżeczki octu winnego,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, posiatkować, posolić i zostawić aby zmiękła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę  drobno posiekać. Od kapusty odsączyć nadmiar wody i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: jogurt, majonez, cukier, ocet sól i pieprz razem wymieszać. Warzywa połączyć z sosem.
Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu - wtedy jest chrupiąca, lub po czasie gdy zmięknie, wtedy należy ją odłożyć na ok 2h do lodówki. 


Mój mąż uwielbia tą suróweczke :)
OdpowiedzUsuńpychotka :D
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych sałatek! :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony dodatek do obiadów. Tylko na ogół kupuję, bo nigdy mi się nie udaje zrobić tak, żeby smakowała tak, jak najbardziej lubię. :(
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że nieraz z lenistwa też kupuję ;)
UsuńUwielbiam! Obiad mięsny bez surówki jest niepełny :)
OdpowiedzUsuńJedna z naszych ulubionych, przygotowujemy systematycznie :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym, dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa lubię surówki. Tą również.
OdpowiedzUsuń